Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Debat in De Pletterij

26 april 2022

Plaats: De Pletterij, Lange Herenvest 122
Datum: 26 april 20-22 uur

Meer informatie en tickets (€ 3,-) bestellen: https://www.pletterij.nl/event/26-apr-22-debat-cancel-culture-het-nieuwe-ex-communiceren/

Toelichting
De Pletterij is al ruim 25 jaar het Haarlemse debat- en cultuurpodium. Een kleine staf en ruim 80 vrijwilligers organiseren jaarlijks zo’n 120 debatten, lezingen, concerten, documentaire voorstellingen, films en andere events.
In het kader van het Coornhert500 jaar organiseert De Pletterij een debatavond over ‘Cancel Culture. Het nieuwe ex-communiceren’

‘CANCEL CULTURE – HET NIEUWE EX-COMMUNICEREN’ – 26 APRIL 20.00 – 22.00 UUR
Dit jaar herdenken we dat Dirck Volkertsz Coornhert 500 jaar geleden werd geboren. De eigenzinnige denker en kunstenaar Coornhert (1522-1590) was een uiterst strijdbaar voorstander van tolerantie en gewetensvrijheid en dacht na over wat moreel verantwoord leven en samenleven betekent. Maar wat is de betekenis van Coornhert anno nu? Hoe tolerant zijn we heden ten dage nog over ideeën die ons niet aan staan?

In samenwerking met de Coornhert Stichting Haarlem organiseert de Pletterij een debat over de ‘Cancel Culture: het nieuwe ex-communiceren’.

Overgewaaid vanuit Verenigde Staten is de Cancel Culture nu ook aan een opmars bezig in Nederland. Cancel Culture is het fenomeen waarbij bekende mensen worden geboycot nadat zij in een maatschappelijk discours of in de publiciteit aan kritiek zijn blootgesteld. Via een gecoördineerde storm van verontwaardiging op sociale media worden mensen monddood gemaakt en tot persona non grata verklaard als ze een afwijkend standpunt innemen.

Waarom willen deze groepen anderen die zgn. niet ‘woke’ zijn en dus niet ‘de juiste mening’ voorstaan, het recht op het geven van hun mening ontnemen?

Schrijvers, kunstenaars en journalisten durven door deze ontwikkelingen steeds minder risico te nemen. Dat zou, bij elkaar opgeteld, leiden tot een vorm van zelfcensuur, een verstikkende sfeer die fnuikend is voor het vrije debat.

In dit debat een hartstochtelijk pleidooi voor het herwaarderen van tolerantie en de vrijheid van meningsuiting.

Gastsprekers en moderator voor dit debat zullen later worden bekend gemaakt.

LIVESTREAM
U kunt onze livestreams gratis volgen via de homepage van de website, onze Facebook-pagina of ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze als podcast terug te zien op het YouTube-kanaal van de Pletterij.

 

Locatie

De Pletterij
Lange Herenvest 122
Haarlem, Nederland