Scholieren in het spoor van Coornhert: de stem van de burger
Tentoonstelling in Museum Haarlem/Gasthuiszaal
Resultaten van het werk van leerlingen van het Coornhert Lyceum in het kader van het Coornhert500-jaar.
Openingstijden: di. t/m za: 11-17 uur, zo. en ma.: 12-17 uur.
Toegang: museumticket nodig; met museumkaart gratis.
Mis ook ‘Allemaal Haarlemmers’, de permanente tentoonstelling van het museum niet.
Voor nadere informatie over Museum Haarlem, openingstijden, toegangsprijzen etc. zie www.museumhaarlem.nl
Toelichting
In het kader van het Coornhert500-jaar 2022 organiseert het Coornhert Lyceum een aantal culturele activiteiten, waarbij leerlingen zelf aan het werk gaan, bijv. met het maken van linoleumsneden, geïnspireerd op leven, werk of denkbeelden van Coornhert. De (beste) resultaten – vaak werkstukken van hoog niveau − worden geëxposeerd in Museum Haarlem.
Er zal ook een boekje met Coornhert-werk van de leerlingen verschijnen.
De Historische Vereniging Haerlem/Jonge Muggen zal enkele prijzen beschikbaar stellen voor de beste Coornhert-kunstwerken van leerlingen. Uit te reiken op de opening van de tentoonstelling.
Een indrukwekkende serie linosneden van leerlingen uit de 4 havo tekenklas van het Coornhert Lyceum, geïnspireerd door de gravures van Dirk Volckertsz Coornhert, geven uiting aan hedendaagse vraagstukken, waaronder Black Lives Matter, vrouwenrechten, onderdrukking en coronademonstraties. De werken laten zien dat de levenshouding van Coornhert, die maar liefst 500 jaar geleden geboren werd, nog volop gelden in onze tijd.
Coornhert (1522-1590) was een eigenzinnige denker en kunstenaar. Hij wilde te allen tijde onafhankelijk blijven: zélf over dingen nadenken, zonder dwang of bemoeienis vanuit de overheid of een godsdienst. Hij maakte zijn eigen keuzes en liet duidelijk van zich horen als hij het ergens niet mee eens was. Met behulp van houtsneden en etsen verspreidde hij zijn gedachten onder een groot publiek. Zijn gravures weerspiegelden ideeën die speelden in de zestiende eeuw. Uit het werk van de leerlingen blijkt dat grafiek nog altijd een krachtig medium is om een boodschap over te brengen.
Onder leiding van docent Harm van Ee namen de leerlingen persfoto’s van conflicten, uitsluiting en tolerantie-issues uit onze recente geschiedenis als uitgangspunt voor een serie linosneden. Linoleum snijden is een hoogdruk techniek die aansluit bij het beroep van Coornhert: graficus. Voorbeelden van conflicten die door de leerlingen zijn uitgebeeld zijn: Black Lives Matter, vrouwenemancipatie, Arabische opstand, Coronademonstraties, Chinese onderdrukking en de wooncrisis. De collectie linoleumsneden geeft een krachtig tijdsbeeld en laat zien dat jonge leerlingen hedendaagse problemen op een creatieve wijze kunnen verbeelden. Harm van Ee: ‘Leerlingen worden beïnvloed door digitale media en zijn snel geneigd aansluiting te zoeken bij een digitale groep op basis van vooroordelen. De relevantie van Coornherts ideeën ligt in het heden en bij de mentale ontwikkeling van onze leerlingen.’