Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Dagboek van een ooggetuige van het beleg

12 juli 2023 @ 19:30

Een belangrijke gebeurtenis tijdens het leven van Coornhert was het beleg door de Spanjaarden. De meest uitgebreide en beste bron tot de kennis van het Haarlemse beleg is het vermaarde dagboek (‘Memoriael’) van de Haarlemmer Willem Janszoon Verwer dat loopt van 11 maart 1572 tot december 1581. Het is 50 jaar geleden uitgegeven in de oorspronkelijke zestiende-eeuwse taal. Dat kunnen weinig mensen meer lezen. Dit boek – verzorgd door de toenmalig gemeentearchivaris Jaap Temminck − is overigens alleen nog antiquarisch verkrijgbaar.

Barbara Kooij heeft van dit spannende en vaak dramatische dagboek een fraai nieuw boek gemaakt, waarbij de inhoud van de oorspronkelijke tekst nauwgezet is gevolgd, maar dan hertaald in modern, goed leesbaar Nederlands. Barbara, die Spaanse taal en letterkunde studeerde en lang werkzaam was als docente en vertaler Spaans, is een kenner van het Haarlemse beleg. Zij publiceerde in 2018 een omvangrijk boek waarin zij in vertaling maar liefst 138 brieven en verslagen publiceerde, geschreven door Spanjaarden tijdens het beleg. Ook was zij een van de drie auteurs van het in 2022 verschenen boek Haarlem 1572-1573. De stad belegerd en verdedigd & Kenau: een Hollandse heldin. Ook was zij een de de drie leden van de werkgroep die de Kenau-tentoonstelling in de Hoofdwacht voorbereidde en was zij een belangrijk inhoudelijk adviseur ten behoeve van de in Museum Haarlem gehouden Beleg-tentoonstelling.

Gezien de nauwe band tussen Coornhert en de beginjaren van de Opstand (1566-1576) zal deze hertaling (met inleiding, noten, toelichting en afbeeldingen) als een uitgave van de Coornhert Stichting Haarlem worden gepubliceerd. Het eerste exemplaar zal worden gepresenteerd op 12 juli 2023, de dag dat precies 450 jaar tevoren Haarlem zich moest overgeven aan de Spanjaarden.

Gegevens

Datum:
12 juli 2023
Tijd:
19:30
Evenement Categorie:

Locatie

Stadhuis Haarlem
Nederland + Google Maps