Publiekscongres
Dagcongres: Coornhert500: tolerantie en samen leven
Plaats: Stadhuis Haarlem
Programma
In Nederland zijn twee organisaties die zich in het bijzonder met Coornhert bezighouden: de Coornhert Stichting Haarlem en de Coornhert Stichting. Het publiekscongres wordt door beide stichtingen gezamenlijk georganiseerd. Hierbij vindt de landelijke aftrap plaats van de herdenking en viering van het 500ste geboortejaar van Coornhert.
De hoofdmoot van het programma wordt gevormd door de Coornhertlezing en de voordrachten van vijf andere sprekers. Verder wordt de Coornhertprijs uitgereikt en verschijnt een opstellenbundel over tolerantie.
Congresthema
Het congres gaat niet over de historische figuur Coornhert, maar heeft inhoudelijk tot doel de actualiteit van een van de belangrijkste thema’s van Coornhert, namelijk tolerantie, nader in het licht te stellen.
Thema van het congres is de vraag wat onze (in)tolerantie zegt over de toestand van de samenleving, over de democratie, over de rechtstaat, over het sociale leven en over de ruimte die religie en andere levensovertuigingen krijgen. De bedoeling is ideeën uit te wisselen over hoe de maatschappij en wijzelf verdraagzamer kunnen worden.
Voor wie?
Het congres richt zich tot een breed, geïnteresseerd publiek, naast bestuurders, politici, beleidsmakers, wetenschappers, historisch geïnteresseerden, betrokkenen bij het onderwijs enz. Het wordt een ‘publiekscongres’, niet een wetenschappelijk congres door en voor ‘geleerden’.
In de zaal waar het congres wordt gehouden: de middeleeuwse Gravenzaal in het stadhuis van Haarlem, is plaats voor slechts maximaal 140 aanwezigen. Daarom is het congres slechts op uitnodiging en bij voorinschrijving bij te wonen, maar dan ook vrij toegankelijk is. Aan deelnemers wordt geen financiële bijdrage/inschrijfgeld gevraagd.
Sprekers
M. Seighali. Directeur Stichting Vluchteling-Studenten UAF en voorzitter van het Humanistisch Verbond Nederland.
Dr. mr. C.J.M. Schuyt. Jurist, socioloog, filosoof. Van 1972-2007 hoogleraar sociologie in Nijmegen, Leiden en Amsterdam (UVA). Lid Raad van State 2005-2013. Drs. L. El Hamidi. Historicus. Verbonden aan de Groene Amsterdammer, waar hij schrijft over vraagstukken rond diversiteit. Prof. dr. P.J.M. van Tongeren. Filosoof. Em. hoogleraar wijsgerige ethiek in Nijmegen, Leiden, Leuven. Denker des Vaderlands. Prof. dr. B.R. Rijpkema. Jurist. Rechtsfilosoof. Bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid – Uytenbogaert-leerstoel – Universiteit Leiden.
Waar, wanneer?
Het congres wordt gehouden op woensdag 20 april 2022, in het stadhuis van Haarlem. Het congres duurt van 10.45 t/m 17.30 (incl. lunch en aperitief).
Bundel over tolerantie
Op de congresdag verschijnt onder verantwoordelijkheid van de Coornhert Stichting een bundel opstellen over tolerantie, met bijdragen van zo’n twintig auteurs. Titel: De contactloze samenleving. Hoe we de ware tolerantie terugvinden.
Het voorwoord is van de hand van Gerlof Verwey, voorzitter van de Coornhert Stichting. In de bundel bijdragen van Stevo Akkerman, Gabriel van den Brink, Geert Corstens, Germain Creighton, Paul Frissen, Halleh Ghorashi, Ger Groot, Lofti-el- Hamidi, Marcel ten Hooven (tevens eindredactie), Fleur Jongepier, James Kennedy, Rick Lawson, Dorien Pessers, Jan Postma, Bastiaan Rijpkema, Kees Schuyt, Bas van Stokkum, Paul van Tongeren, Gerlof Verwey, Theo de Wit.
Het boek, onder redactie van journalist en publicist Marcel ten Hooven, verschijnt bij Uitgeverij Van Gennep. Het boek is te koop tijdens het congres en vanaf 21 april in de boekwinkel.
Op de congresdag zal voor het eerst de door de Coornhert Stichting Haarlem in het leven geroepen Coornhert-prijs worden uitgereikt.
Elders in het stadhuiscomplex, waar de lunch zal worden gebruikt, is een inleidende tentoonstelling over Coornhert te zien zijn: Dirck Volckertszoon Coornhert (1522-1590). Leven, werk en denkbeelden van een strijdbare Haarlemse humanist.