Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Coornhert op zoek naar waarheid

15 april 2022 - 1 juni 2022

Tentoonstelling in Museum Haarlem/Gasthuiszaal
Prenten van Coornhert over het belang van de waarheid en het bestrijden van leugens en hypocrisie.
Openingstijden: di. t/m za: 11-17 uur, zo. en ma.: 12-17 uur.
Toegang: museumticket nodig; met museumjaarkaart gratis.

Gelijktijdig is hier een tentoonstelling over het Beleg. Mis ook ‘Allemaal Haarlemmers’, de permanente tentoonstelling van het museum niet. Voor nadere informatie over Museum Haarlem, openingstijden, toegangsprijzen etc. zie  www.museumhaarlem.nl

Toelichting
Coornhert gebruikt in zijn prenten en toneelstukken vaak de personificatie van abstracte begrippen of menselijke eigenschappen. Via hun tekst, gedrag, kleding en attributen geven deze personificaties uitdrukking aan de hoedanigheden van de abstracte begrippen die zij belichamen, om aldus het onzichtbare zichtbaar te maken. Een geliefd thema bij Coornhert is het belang van de waarheid en het bestrijden van leugens en hypocrisie, waarbij hij allerlei personificaties inzet om zijn gedachten uiteen te zetten en te verbeelden. Zijn denkbeelden hierover zijn verrassend actueel, in een tijd waarin vooral in de sociale media desinformatie en het vervagen van de grenzen tussen feiten, verzinsels, leugens en ‘fake news’ aan de orde van de dag zijn. Coornhert roept op kritisch te zijn en niet alles en iedereen zomaar te geloven, ook (kerkelijke) gezagsdragers niet (en ook hemzelf niet!!).

De tentoonstelling is een coproductie van de Coornhert Stichting Haarlem en Museum Haarlem. De tentoonstelling wordt inhoudelijk verzorgd door de kunsthistorica Emma de Jong, die dit najaar hoopt te promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan de Emory University (USA) op een (in het Engels te verschijnen) dissertatie over het gebruik van personificaties in allegorische prenten en zinnespelen in de periode 1550-1600, met name in Haarlem en Antwerpen. Wat Haarlem betreft richt zij zich vooral op Coornhert.

Ook zal zij een boekje verzorgen over het onderwerp van de tentoonstelling, dat tevens als catalogus kan worden beschouwd. Deze publicatie verschijnt onder verantwoordelijkheid van de Coornhert Stichting Haarlem.

Gegevens

Begin:
15 april 2022
Einde:
1 juni 2022
Evenement Categorieën:
,
Site:
www.museumhaarlem.nl

Locatie

Museum Haarlem
Groot Heiligland 47
Haarlem, 2011 EP Nederland
Bekijk de site van Locatie